Cazanele de abur sunt echipamente metalice care lucreaza la temperaturi ridicate. In vederea scaderii la maxim a pierderilor de temperatura prin radiatie se apeleaza la plapumile de izolare / jachetele de izolare detasabile, respectiv la izolatiile clasice bazate pe vata minerala si acoperire cu tabla.
Cazanele de abur sunt echipamente prezente in majoritatea fabricilor, incepand cu industria alimentara si terminand cu fabricile de cauciucuri, folosind ca materie prima gazul, carbunele, lemnul, electricitatea sau chiar gunoiul, pentru a incalzi apa si a o tranforma in aburi la temperaturi si presiuni ridicate.
Temperatura aburului astfel obtinut trebuie pastrata in instalatie, atat la cazan cat si pe toate circuitele de distributie, evitand pe cat posibil pierderile de caldura in mediul exterior. Jachetele de izolare detasabile sunt o solutie foarte versatila pentru cazanele de abur si pentru robinetii din instalatie, iar izolatia cu vata minerala si izolatia cu tabla vin in completare pentru tevile de distributie a aburului.
Cazanele de abur sunt de dimensiuni variate, in functie de scopul pentru care au fost proiectate. Ele sunt compuse dintr-o camera de ardere in care este ars combustibilul, o serpentina prin care trece apa (sau chiar un rezervor de apa), precum si circuite de evacuare a aburului care este distribuit spre autoclavele de prelucrare.
Cazanele de abur sunt fabricate din metal (otel, fonta, aluminiu etc.) in functie de presiunea la care trebuie sa reziste. Cazanele cu abur de joasa presiune sunt foarte raspandite, datorita rapiditatii de generare a aburului in instalatii unde temperatura trebuie pastrata constanta pe parcursul unui proces tehnologic. In cazul cazanelor de abur de inalta presiune, in circuit mai apare si o pompa care impinge aburul in sistemul de distributie. Pe masura ce presiunea creste, apare si necesitatea de monitorizare a acestor cazane, pentru a preveni situatiile de explozie.